Andra år

Våren 2012

I lördags förmiddag, den 14/4, täcktes båten av ett decimetertjockt snötäcke. Någon makt hade ägnat natten åt att smycka delar av riggen med korkskruvslockar av is! Fantastiskt vackert! Radionyheterna förtäljer oss om avåkningar och allmänt besvärliga förhållanden i Stockholmstrafiken.

Vi känner oss varma i våra hjärtan av alla de välgångsönskningar våra vänner gett oss!

Måndag den 16 april
Under måndagens förmiddag avgår vi från Biskopsudden på Kungliga Djurgården, som varit vår vinterhamn. Sannolikt dröjer det ett lite längre tag innan vi återser vår hemstad.
Vi har fått bort den sista snön från däcket, har en del revor i molntäcket, svag motvind samt ett blygsamt antal plusgrader. Stävar fram genom en i stort sett öde skärgård. Söker natthamn i väl skyddade Korshamnsviken.
Tisdag den 17 april
Kompakt molntäcke, kyligt, svag motvind. Snöblandat regn vid Landsort. Svajar vid Ringsön.

Onsdag den 18 april
En fullkomligt fantastiskt vacker morgon! Stilla, strålande sol, frost på däcket. En sak som är slående är den stora mängden sjöfågel vi sett under dagarna i skärgården. Svajar vid Bokö hamnvik.

Torsdagen den 19 april
Till stor del fin segling genom den paradisiskt vackra skärgården. Natthamn i Lindnäsviken nära Klintemåla. Det är roligt att höra från flera vänner hur de följer oss via AIS och www.marinetraffic.com samt hemsidan. Det uppmuntrar och värmer!

Fredagen den 20 april
Väderleksprognosen signalerar knappast bikiniväder. Snarast är dresscoden för dagen den fyrskiktsprincip vi adapterade till under fjolårets seglats i nordnorge, dvs underställ, två lager fleece samt GoreTex. Förmiddagen bjuder på snö / snöblandat regn kombinerat med 10-11m/s från en fördelaktig riktning. Under eftermiddagen antar nederbörden smält form, vinden avtar stegvis. För södra Sveriges inre delar varnar SMHI för snö och trafiksvårigheter. Förtöjer i Kalmars Ölandshamn som enda gästande båt.

Lördagen den 21 april
Vaknar till en strålande sol. Har stämt möte med en sedan cirka tre decennier god vän. Han ordnar så att vi denna lördag i april kan bunkra diesel, trots att det i princip är stängt. Blir skjutsade till större livsmedelsaffär för ytterligare påfyllning av förråden. Ett stort tack! Bjuder på lunch i vår salong, avhandlar många gemensamma minnen.
Söndagen den 22 april
Vaknar till tät dimma, ser inte hela hamnen. Avvaktar några timmar till det lättat något. Seglingen söderut genom södra Kalmarsund präglas dock av dimma. Stundtals sikt endast några hundra meter, stundtals endast disigt.  Vid sådana här tillfällen blir vi påminda om hur priviligierade vi är med moderna hjälpmedel såsom radar, plotter och AIS. Man får dock aldrig förbise att de är just hjälpmedel, det sedvanliga sjömansskapet får inte glömmas bort.
När vi vid 18-tiden passerar Långören vid sydöstra blekingekusten spricker det dock upp, som genom ett trollslag får vi en strålande kvällssol att njuta av!
Under natten går vi över Hanöbukten. Trafiken i trafiksepareringzonen, vilken vi går väl norr om, är som alltid tät. Det är vackert stjärnklart, temperaturen ligger på fryspunkten.
Utanför Skillinge ropar vi upp en fiskebåt för att efterhöra om den har fiskeredskap akterut. Detta är för vår del första tillfället då vi haft hands-on nytta av AISen, som gett oss fiskebåtens namn, dvs vi vet vem vi skall anropa.

Måndagen den 23 april
När vi rundar Sandhammaren gryr den nya dagen. Underbart med solen som undan för undan gör temperaturen mer uthärdlig. Via Falsterbokanalen når vi vår destination, Köpenhamn. Lägger oss i pittoreska Christianshavn. Sedan vi senast låg här, september i fjol, har ett stort byggprojekt påbörjats.

Tisdagen den 24 april
Välförtjänt liggedag. I huvudsak soligt och varmt. Betänk dock att med våra referensramar är allt över fryspunkten "varmt". Vid kajen bredvid båten ligger en ett par kvadratmeter stor flytande tingest, där en svan har sitt rede med fyra ägg som hon ruvar. Mitt i storstaden!

Onsdagen den 25 april
Går norrut genom Öresund. Svag motvind, ihållande regn med dålig sikt och isande kyla ända till sista timmen då molntäcket spricker upp. Förtöjer i Gilleleje. Livet med fritidsbåtar håller en mycket låg profil, fiskebåtarna håller en desto högre. Förutom att samhället till stora delar är måleriskt märker man direkt att fiskehamnen verkligen är levande med bland annat fiskeauktioner. Fin promenad i eftermiddagssolen.

Torsdagen den 26 april
Läns / slör i 5-15 m/s i regn och kyla. Blir dagligen påmind om att den låga vattentemperaturen gör att till havs är det kyligare än i land. Vindens kylande effekt samt regnet bidrar naturligtvis till hur klimatet känns. Efter natten på Hanöbukten har vi bestämt oss för att under den närmsta tiden försöka undvika nattsegling.
Passerar bland annat Torekov, eller Brommaplan som orten numera ibland benämns. Utmärkt skyddad hamn i Varberg.

Fredagen den 27 april
Liggedag i Varberg. Besöker Campusens bibliotek för att läsa dagstidningar i pappersformat. Vad det gäller nyhetsförmedling är vi annars storkonsumenter av SVT Play. Under vår kommande seglats i främmande länder kommer vi kunna se Rapport, Aktuellt och ABC-nytt när vi har en uppkoppling. Synnerligen positivt!
Besöker Varbergs fästning, beundrar det vackra anrika badhuset och kompletterar vårt skeppsbibliotek med ytterligare skönlitteratur.
En hel del sol, får återigen bekräftelse på hur fantastiskt bra vår sprayhood extension är. Trots blygsam yttertemperatur gör solen att sittbrunnen blir utmärkt uppvärmd och komfortabel.

Lördagen den 28 april till Valborgsmässoafton
Innan avgång från Varberg sanering av däcket. En hel del finkorning sand har blåst över oss, inte bra.
Gör ett tappert försök att segla, men avtagande motvind kombinerat med korssjö gör att vi ger upp efter en stund. Gott väder.
Får en mycket bra hamnplats i Donsös hamn, vilket kanske inte säger så mycket eftersom man i princip alltid får bra platser vid den här tiden på året. Objektivt är Donsö förmodligen inte det mest pittoreska samhället längs bohuskusten, men det hindrar inte att ön har en charm som vi uppskattar. Ön är hemvist för ett flertal rederier, förvånansvärt många med tanke på ortens beskedliga storlek. Donsö är i princip bilfri, undantaget verkar vara distrubutionsfordon. I stället är det flakmopeder med osande klassiska tvåtaktsmotorer alternativt dito eldrivna och golfbilar som är det vanliga samfärdsmedlet när apostlahästarna inte anses förslå.
Här har våren hunnit längre. Många trädgårdar har utslagna tulpaner, påskliljor, pingstliljor etc etc.
På Valborgsmässoafton får vi kärt besök av våra vänner Peter och Annika. Vi har en fin dag tillsammans. Under kvällen ett riktigt pampigt fyrverkeri.Sandhamn, mars 2012
Fantasifulla korkskruvar av is prydde båten den 14 april 2012.
Ölandshamnen i Kalmar. Vi är den enda gästande fritidsbåten.
Dansk svan med rede i Christianshavn.
Januari
Februari
Mars
April
Maj
Juni
Juli
Augusti
September
Oktober
November
December