Andra års
reseberättelser

Januari och februari 2013

I både södra Spanien och Portugal inleds året med förstklassigt väder. I slutet av januari står mandelblomsträden i full blom, bedövande vackert, våren är här!
Vi är mycket nöjda med att vi låtit sy upp ett kapell som skyddar däck och överbyggnad mot vinterns sol.

Besöker Monchique, ett samhälle mest känt för sitt höga läge och vackra utsikt. Dessutom har man ett speciellt trähantverk med en speciell vikstol som lär ha utformats redan på romarnas tid.
I Silves finner vi en röd sandstensborg samt en kyrka i gotisk stil, ovanligt i södra Portugal.

Marina de Lagos anordnar tillsammans med sjöpolisen en övning med nödraketer och dito bloss. Vi får själva fyra av nödsignaler av olika fabrikat, nyttigt att IRL prova olika konstruktioner.

Portugals store son , Vasco da Gama, står staty i sin födelsestad Sines. Slottet han föddes i finns fint avfotograferat av Jose Luis Borges. Gå in på marinetraffic.com, sök på Bess Safari Too och dörefter på de foton som ligger ute på båten, så finns slottet där till höger i bild.

På landsbygden sydost om Sines finns omfattande odling av korkek. Portugal är världens ledande producent (Tjuren Ferdinand såg vi inte till. Fast han är ju spanjor...?).

Under en sejour i Andalucien möter vi våra vänner Peter och Annika. Tillsammans reser vi till Cordoba. Huvudsyftet med expeditionen är att besöka Mezquita. Byggdes under åren 785-787 som moské, genom århundrandena åtskilliga om- och tillbyggnader. Blev kristen kyrka år 1236, i dag katedral på UNESCOs världsarvslista. Väl värd ett besök.
Dessutom beser vi Alcâzar de los Reyes Cristianos, palatset vilket 1328 uppfördes  på befallning av Alfonso XI som de katolska regenternas boning. Vattenterasserna, fontänerna och fiskdammarna är mycket vackra.
Hoy Smoke! Marys fotografi är ej manipulerat.
Bess Safari Too vintervila i Lagos.
Hands - on - övning med nödsignler.
Dom Vasco Da Gama, Sines.
Korkek. Korken avskalad på stammens nedre del. Vid palpering av korken på stammen känns den som ... ähh - kork!
Landskapsbild i korkekland, södra Portugal.
Mezquitans fantastiska valvbågar.
Mezquita. Solen strålar in i den undersköna katedralen.
Takdetalj, Mezquita.
Innertak i Mezquitan.
Valvbågar.
Alcazar de los Reyes Cristianos, del av trädgården.
Januari
Februari
Mars
April
Maj
Juni
Juli
Augusti
September
Oktober
November
December