Andra års
reseberättelser

Januari 2015

Synopsis av helgerna

Efter en stillsam julhelg i Andalucien kom våra vänner Peter och Annika ner till vår gemensamma sydeuropeiska domän. Under årets sista middag var vi alla väl förankrade i matsalen, en stund innan tolvslaget förflyttning till stadens centrum.
Ljusdekorationerna i en mindre spansk stad överträffar med flera ljusår (ja, ja, ja herrn / frau besserwizzer- jag vet att ljusår egentligen är en längdenhet) de i en större svensk dito. Spanjorerna är besatta av fest!!!! Levande musik med högt högtryck, alla oavsett ålder är ute, tolv vindruvor - en per klockslag och person.
Stillsamt som vår julafton? Dream on! Snarare 9,7 på Richterskalan...  Eller 10,3.

Rosa flamingos och risfält (!)

Roadtrip till Sant Carles de la Rapita vid floden Ebros mynning, det vill säga inte så långt från Tarragona ( visst fanns det i Sverige på 60-talet en chokladkaka som bar samma namn, Tarragona?).
När vi bilar på den Iberiska halvön stannar vi gärna och äter, understundom även övernattar, på de spanska Paradorerna eller dess portugisiska motsvarighet Pousada, ofta inrymda i historiska byggnader, varierat, spännande, kvaltét.

I Sant Carles träffade vi seglarvännerna Nick och Jude från engelska sydkusten, nu övervintrande i ortens ena marina.
Ebroflodens delta är Medelhavets näst största, endast övertäffat av Nilens. Under en härlig dags excursion fick vi bland annat en rejäl dos av rosa flamingos - stiliga - och risfält. Ris är kanske inte alltid det man först associerar till när Spanien kommer på tal, men här odlas grödan.

Vidare till sydöstra delen av Spanien för att avlägga visit hos Thomas och Magdalena. Vi fick  beundra deras nya, sedan två år, villa med egen pool. Lyckliga over-the-moon i dag, längtar nu efter nedtrappning av intensiva karriärer, kanske heltid i huset.

Recyclade plastflaskor ad modum Portimão

Åter i Portugal och båten. Under flera underbart soliga och varma dagar har vi ägnat oss åt den för alla seglare välkända och framför allt oändliga Att-Göra-Listan. Mary har ägnat sig mycket åt datorarbete, Erik monterat jollehjul på vår RIB´s akterspegel och provkört dess nygamla utombordsmotor.
Vid kusten ett stycke öster om Lagos ligger Portimão. Juldekorationerna vilka pryder stadens gator och torg är tillverkade av plastflaskor, 5-liters som i sitt första liv innehöll dricksvatten, mindre som ofta innehållit lemonad.
Se på fotografierna här intill. Julklockorna - de större flaskorna med avlägsnad botten samt målade. Den gyllene julstjärnan tillverkad av mindre diton. Lägg markören på julgranen så får du en närbild av hur man tagit den övre delen av en större flaska - slitsat upp den till en stjärna och målat densamma. Kul idé!

Río Guadiana

En av Spaniens längsta floder är Río Guadiana, 744 km lång, rinner upp 130 km från Madrid, passerar under sin väg mot Atlanten två större städer, Badajoz och Mérida. I sitt nedre lopp bildar den gränsflod mellan Spanien och grannen Portugal.

Vid den lilla, väldigt lilla, portugisiska byn Laranjeiras fann vi runt ett dussin seglare som ankrat för vintern, ett stycke nedströms utanför Foz de Odeleite ytterligare några.

Parque natural del Torcal - eller -  El Torcal

Det fascinerande bergsområdet El Torcal är beläget några mil norr om Málaga, ett stycke söder om staden Antequera. Bergen är upp till ca 1300 möh, vägen slutar på 1100 möh. Området var tidigare, för hundra millioner år sedan, havsbotten. Vinden och regnet har genom åren abraderat kalkstenen till de fantasieggande formationer den i dag utgör.
I området finns räv, vessla, kolonier av gamar, örnar och hökar. Här trivs även flera rara växter, exempelvis olika orkidéer.

Surrealistiska berg - de hade kunnat vara självaste Salvador Dalí som skulpterat! Res dit och bli betagen!

Juldekorationer, Calle de Larios, Malaga.
Flamingos i Ebros delta.
Tvenne portugisiska julklockor - båda lackerade i spaniens kulörer.
Gyllene portugisisk julstjärna.
Övervintrande segelbåtar vid Laranjeiras, Rio Guadiana.
Hur i ... ehh ... ??? El Torcal.
Januari
Februari
Mars
April
Maj
Juni
Juli
Augusti
September
Oktober
November
December
Håll muspekaren över så ser du en närbild på granen tillverkad av PET-flaskor.
w