Andra års
reseberättelser

November – December 2018

Släkt, vänner och bekanta
En hel del av tiden i Sverige ägnar vi åt att träffa släkt, vänner och bekanta. Med tanke på all vår tid till sjöss blir det många gånger alldeles för lång tid mellan tillfällena. Vi möts naturligtvis i Stockholm men denna gång även Småland och Finland. En vän från gymnasietiden i Höglandsskolan ligger med sin båt på Tahiti, ett par hittade ett väderfönster för att segla över till Gran Canaria, icke seglande vänner har annat att berätta. På sydlig kurs I mitten av december, lagom före den första ordentliga halkan, vänder vi Bumsens kylare mot Göteborg för att ta nattfärjan till kontinenten.

På morgonen, när vi närmar oss Kiel, ser vi genom hyttens fönster marinan i Laboe. Inte alls tom men glesare mellan båtarna jämfört med när vi själva låg där tidigare i höstas.
Från Kiel via Hamburg, Bremen och Groningen till Leeuwarden är distansen motsvarande den mellan Stockholm och Göteborg.

I Leeuwarden ligger Bess Safari upplagd i varmhall, väl ompysslad. Från vår fullpackade bil förser vi henne med en hel del pinaler, vi har möte med Albert på Selene Yachts och en leverantör. Vidare ut på vägen, lämnar Nederländerna, genom Belgien och Luxemburg ( används begreppet benelux fortfarande?) in i Frankrike. Utanför Metz är flera utfarter från motorvägen spärrade av gendarmeriet. Receptionisten på vårat hotell bekräftar våra misstankar det vill säga att orsaken är de gula västarnas demonstration. Hon verkar besvärad när hon inser att dessa aktiviteter är väl kända utanför hennes hemland. Nästa dag, i Nimes, ser vi med egna ögon de gula västarnas bål. Någon dag efter det att vi kommit fram till vårat andaluciska hem är motorvägen, samma som vi tog, vid Barcelona avspärrad av katalanska separatister. Vi lever i en orolig tid – ett uttryck som börjar bli nött.
Januari
Februari
Mars
April
Maj
Juni
Juli
Augusti
September
Oktober
November
December
wwwwwwwwwwww