Andra år
Januari
Februari
Mars
April
Maj
Juni
Juli
Augusti
September
Oktober
November
December
Augusti 2019


När dessa rader nedtecknas, i mitten av augusti, har vi lämnat ostkustens skärgård norr om oss. Vi saknar redan Åbolands, Ålands och svenska ostkustens underbara arkipelager.

Vi ligger nu inblåsta i Kalmar. Här är vinden inte så farlig men dit vi ska, söderöver, i sydvästra Blekinge blåser det liten kuling. Är så tacksamma över att vi har nutidens lyxvara i överflöd - tid. Vi avvaktar gott väder i hamn.Vidare sydvart


Södra Kalmarsund - strax norr om Utlängan tar vi den grunda och steniga leden genom delar av Blekinges skärgård till Karlskrona. Ingen av oss har tidigare gått denna led, på sjökortet ser den avskräckande grund ut även för Bess Safaris en och en halv meters djupgående. Telefonkonsultation med seglarvän sedan fyra decennier, mycket kunnig och som gått denna led flera gånger med 1,85 meters djupgående kombinerat med att en storasyster, Selene 62, nyss tagit denna väg gör att vi går i deras kölvatten. Som minst lodar vi 2,2 meter, med vår Najad 511 hade det inte fungerat.

Karlskrona - för undertecknads del är det drygt fyra decennier sedan senast. Då på radioskolan iklädd flottans uniform, läste teknik, med civilt språkbruk matematik och fysik. Dessutom morse, intressant nog sitter sändningen i än i dag, däremot inte mottagningen.

Har vänner från åren i Lagos på besök. Han är pilot, några dagar senare när vi stävar fram över Hanöbukten, är han ute på spaning för marinens räkning.  Dyker ner mot oss och hälsar med vingarna - väldigt nära - kul!

Några dagar med gynnsamt väder, ett antal avgångar vid det första ljuset tre kvart innan soluppgången. Hällevik, Skillinge, Ystad, Klintholm på Mön.
En period med julafton för alla som tycker om åskoväder följer.
Smaalandsfarvandet, bara en natt på fina Omö för vi vill till Rudköbing på Langeland innan stundande blåsväder. Hamnefogden i Rudköbing lär oss att det grunda vattnet mellan Langeland, Aerö och Fyn kallas Danmarks Caribien - tja!Fina Huvudskär under högsäsong
Aftonljus vid Huvudskär
mv Bess Safari, Håskö - Lisselön
Kalmar Slott, ett av världens vackraste enligt CNN
På svaj i skärgården, Håskö - Lisselön
xxxx
Gladan och Falken gästar Kalmar i samband med örlogsbesök från Finland och Danmark.
nnnn
Månsken över Mjölnareholmen, Karlskrona
Fortsättning på augusti ....