Andra års
reseberättelser

Januari
Februari
Mars
April
Maj
Juni
Juli
Augusti
September
Oktober
November
December
Mars - April - Maj  2021
Allmänt

Tillvaron har även under mars och april präglats av pandemin kompletterat med väntan på vaccin. Beroende på nio och en halv månads ålderskillnad ligger vi två i olika vaccinationsfaser. Under andra halvan av april får vi båda, med en veckas mellanrum, våra doser.

Fortfarande promenader, dels flera dagliga med skeppshunden Estrella, dels i olika naturreservat och friluftsområden. Stundtals bara Bess Safaris besättning, stundtals i olika konstellationer med vänner och bekanta. Dessutom olika utflylter, exempelvis till Mariefred, Dalarö etc etc.
Marint

Vad det gäller det marina livet får vi än så länge hålla till godo med vad andra gör.

I slutet av mars fastnar containerfartyget Ever Given i Suezkanalen.

I början av april, under hårt väder utanför norska vestlandet hamnar det holländska lastfartyget Eemsdrift Hendrika i sjönöd med svår slagsida. Besättningen evakueras under tuffa förhållanden, senare bogseras hon in till Ålesund.

I den mindre skalan följer vi en av Marys tidigare kolleger från public service som i sin Bavaria 30 är i full färd med att avsluta sin jordenruntseglats. Under de senaste månaderna har han i expressfart seglat Kapstaden - Sankta Helena - Franska Guayana - Grenada - Sint Maarten.
För övrigt är Sint Maarten en märklig ö. Med en yta om 88 kvadratkilometer, jämför med Ölands 1.342, och en total befolkning om 79.000 personer, Öland 26.000, är ön delad med tvenne länder. Nederländerna har den södra delen - Sint Maarten, och Frankrike den norra - Saint Martin.
Efter en tid på Sint Maarten med bland annat bunkring och embarkering av en kvinlig gast lossas förtöjningarna och stäven vänds mot Europa - ett tufft och långt ben. Tre och en halv vecka senare, i slutet av maj, når han Horta på Faial i ögruppen Azorerna. En knapp vecka senare avgång med kurs mot fastlandseuropa. All vidare lycka!

Vår förra båt, Najad 511 Bess Safari Too, nu av sina holländska ägare omdöpt till Ti Sento, skall få en helt ny rigg. En högre (ännu högre) 9/10 rigg med mängder av segla-fort-attribut. Madre Mia! Planetens racigaste Najad 511 är den uttalade ambitionen! Ser mycket fram mot att få se härligheten i vekligheten.

I höstas var vår plan för seglingssäsongen 2021 embarkering 1 mars det vill säga sjösättning i slutet av februari, därefter nordlig kurs upp till norska arktis. För att kunna sjösätta så tidigt måste vi torrsätta som sista båt.
Det nedriga viruset ackompanjerat av alla dess mutationer grusade denna plan och vi har tvingats skjuta upp sjösättningen. Under vintern har Bess Safari stått inomhus, torrt och uppvärmt. För att inte stå i vägen för andra båtar har hon flyttats över till Mariteams, säljare av bland annat Selene och Grand Banks, showroom. Toppenbra att ha att göra med dessa pojkar!

Fiskafänge i Stockholms ström
Gripsholms slott
Mariefreds rådhus
Svindlande designat vattenutkast, Gripsholms slott
Dalarö
Votivskepp, Dalarö kyrka
Dalarö