2023

Januari
Februari
Mars
April
Maj
Juni
Juli
Augusti
September
Oktober
November
December
Januari - februari - mars 2023


Nära oss, några hundra meter bort, ligger hotell La Zambra. Tidigare bar det namnet Byblos, då som nu med full pott hotellstjärnor. På gästlistan prinsessan Diana, Julio Iglesias och...ja - ni förstår. Efter en omfattande renovering och ny regi har hotellet nu återupptagit sitt magnifika fyrverkeri vid nyårsaftonens tolvslag - till glädje för bland annat oss. Tilläggas bör att Estrella inte bryr sig om fyrverkeri och smällare på avstånd.

Några veckor senare oväder. Regnskurar under dagen, hagelbyar sen eftermiddag, åskoväder under fem timmar (sic). De första tre nära oss, enstaka sekunder mellan blixten och dundret, de sista två på långt avstånd. Skeppsvovven ignorerar även åska, kloka Estrella. Men - det oväntade crescendot - det snöar...
Sedan 1984, det vill säga de senaste trettionio åren, varav nu tjugosju i eget bo, har vi tillbringat ett stort antal vintermånader vid södra Spaniens kust. Det här är den första snön vi sett falla. Under åren vår Najad 511 låg i Lagos på Algarvekusten fick vi nattfrost vid några tillfällen men aldrig en snöflinga. Nåja, snön gjorde kanske inte att vi började famla efter broddarna, men icke desto mindre ovanligt.

Efter tre härliga månader i Andalusien reser vi norrut till Bess Safari på Orust. Som planerat embarkerar vi den 15 mars - toppen! Efter ett kortare besök i Stockholm är vi åter ombord. Bunkrar mat och vatten. Vatten är vid denna årstid ett speciellt kapitel då frosten gör att det är avstängt. Varvet är hjälpsamma, kopplar på vattnet för en timma, vi fyller, de stänger av och tömmer åter systemet.
Under flera dagar i rad kulingvarningar kombinerat med horisontellt snöfall. Ombord allt väl men skeppsvovven ser till att hennes promenader blir kortast möjliga.
Snö på Solkusten...!
Dagen efter snöfallet...!
Bess Safari sjösatt i mars av Vindö Marin