Reseberättelser

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011
April 2017


Nordkoster


I påskveckan var vi bjudna till Nordkoster. Vi hälsar på min (Eriks) barndomsvän Henka och hans fru Lena i deras paradishus helt nära Västra Bryggan i Kostersundet. 
Att vår värd måste haft kontakt med Tore Wretman och de andra stora kockarna kände vi till sedan tidigare - så mycket vällagad mat - Madre Mia - varmt tack!

Fin samvaro, härliga promenader, Nordkosters hamnar fulla med (norska) båtar - några underbara dagar!


Tillbaka till den iberiska halvön


Efter Koster ska vi återvända till båten. Avresedagen skjuter vi upp 24h beroende på att SMHI och Trafikverket varnar för snöfall och trafiksvårigheter i delar av vår färdväg genom sydsverige.

Första natthamnen på Fehmarn www.bene-fehmarn.de, se fliken "Mars 2017" för beskrivning.

Påföljande dag vidare till Leeuwarden, huvudstad i den nederländska provinsen Friesland.
Vi hälsar på seglarvännerna Jaap & Ali, de har sin femtiosju fots s/y Bull helt nära oss i Lagos. I det civila driver de sedan 1982 sitt Fire Café, www.fire-cafe.nl, i Leeuwardens centrala charmiga del. Tidigare med discotek, numera som ett "avancerat café". Vägg-i-vägg med cafét inreder de nu ett boutique hotell med ett halvdussin rum, det kommer att bli läckert, rejält högt i tak, och vilka tak...
Underbar middag (Ali kanske har haft kontakt med nederländernas motsvarighet till Tore Wretman?) - vilken kväll!
Här tog vi in på anrika Stadhouderljik Hof, www.hotelstadhouderlijkhof.nl. Pampig byggnad men med rum som - mnja.

Mot Belgien till Chateau de Harzé, www.chateau-harze.be, ett annat favorithotell, använt som privatbostad in på 1960-talet.
Under Ardenneroffensiven 1944 hade Maj.Gen Matthew B Ridgway sitt högkvarter i slottet. Bland annan hade han besök av Montgomery och Eisenhower. Och nu bodde Erik, Mary och lilla Estrella där.

Samma dag som vi passerar Paris, torsdag 20 april, plågas staden av ytterligare ett terrordåd. Jämför under fliken"November 2015" när vi fredagen den 13 november 2015 passerar samma stad.
Tar in på en tidigare favorit, Domain du Griffier www.chateau-griffier.com. Tjusigt chateau, trevliga rum, en restaurang som ... mon Dieu...!

I spanska Baskien har Mary hittat ett spännande hotell uppe i bergen. I den lilla staden Oñati ligger Torre Zumeltzegi www.hoteltorrezumeltzegi.com, där bor vi i rum 401.
Byggnaden har anor från 1100-talet (var var det jag läste att nu för tiden kalkylerar man med att nybyggen har en livslängd på femtio år?), tidigare använt som bevakningstorn, sedan ett flertal generationer privatbostad åt en familj. Nuvarande ägarinna flyttade för bara några år sedan ur tornet, lät genomföra en omfattande renovering av detsamma, byggde i direkt  anslutning en ny privatbostad, allt invigdes för fem år sedan.
Vårat rum var bland det mest spektakulära vi bott i. Utsikten...vad ska man säga...

De återstående etthundra landmilen ner till sydkusten tog vi sedan i ett kliv.


xxx
Glad Påsk!
Kräftor hos Henka & Lena, fiskaren Niklas fångade dem tidigare samma dag
Chateau de Harzé i kvällsljus
Domaine du Griffier i fasadbelysning
Vacker byggnad, detalj, Oñati
Stilla vattendrag, centrala Oñati