Reseberättelser

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011
Augusti 2014
Smooth Operator

Under 2014 deltar vi i först EU-valet, därefter valet till riksdagen, kommun- och landstingsfullmäktige. Hur går det till när man inte befinner sig i fäderneslandet?

I våras sände vi ett mail till valmyndigheten, de skickade allt nödvändigt material, i pappersformat, till den utländska adress vi uppgivit. Vi fyller i valsedeln, lägger den därefter i därför avsett kuvert. Två vittnen, inte nödvändigtvis svenska medborgare, bevittnar att  detta läggs i ett annat speciellt kuvert, frankering, i brevlådan - och vips - alles klar. Alla valen fungerar på samma vis. Så smidigt! Man blir glad!
Inte riktigt The Real Thing

Med en viss fingerspitzengefühl missade vi att i år var det den 9:e augusti som månen var som störst och ljusast. Fotografiet i ostsydostlig  riktning är exponerat den 10:e. Eller hur? Du, käre hemsideläsare, hade naturligtvis direkt uppmärksammat denna fadäs även om vi inte avgivit ovanstående bekännelse?En ickehändelse

Under den senaste tiden har det varit dragit om kvällningen. Framsidan av detta är att kvällsmoskiternas konferenser uteblir, vi kan om aftonen behagligt sitta ute i cockpiten.Ytterligare trivia

Vi kan sakna de underbara - oh sweet Jesus -  underbara, arkipelagerna i Sverige, Finland och Norge. Men. Klimatet här nere. Kroniskt tropiska nätter, den varma vinden... Banalt? Säkert. Men härligt! Betydelsefullt.

En inkorg med disparata fartyg

+ Olympic Flag

När vi nyligen gick över Algecirasbukten, eller Gibraltarbukten som den även kallas, siktade vi detta fartyg. Siktade - nåja - i huvudsak hade vi runt etthundra meters sikt, uttrycket något poröst i kanterna. För den nautiskt intresserade är det sannolikt overkill att påminna om alla elektroniska gizmos guldvärde under dessa conditioner.
Vi lämnade La Línea de la Conceptíon, den spanska staden vid Gibraltarklippan, i det första dagsljuset, en stund före soluppgången.  Evan & Carol hade dessförinnan kramat om oss, frivilligt i vertikalläge vid den tiden av dygnet, uppenbarligen tyckte vi alla att en hel del gemensam kvalitetestid ( detta förfärliga modeord är väl i bamhärtighetens namn förpassat till historiens sophög?) hade avverkats.
I krokarna av Tarifa fick vi anständig sikt. Pilotboken förmedlar att vid Tarifa blåser det mer än styv kuling under trehundra av årets dagar. Whoo hoo!! Vi passerade under en av de resterande sextiofem dagarna, endast liten kuling, som norrmännen säger.
Rundade historiska Cabo Trafalgar med korsjö som - ehhh - knappast var kreerad av en god fe. I så fall hade hon råkat ut för en monumental cookup om sin uppgift här i världen. Eller himmelen.
Vid solnedgången börjar vi drapera ut fendertar och förtöjningslinor, i det sista ljuset förtöjer vi i Rota, vår favorithamn i Bahía de Cádiz. Vi välkomnades av musik, Feria de Asunción -  denna stora nationella helg, vilken högtidlighåller Mari Himmelsfärd var i full blom.

+ Olé Olé

Som vi tidigare beskrivit, juli 2013, älskar spanjorerna att vara tillsammans. Många. Samtidigt. Full fart.  Ännu högre full fart. På denna Bavaria vet vi att fler än femton (15) glada spanjorer , Holy Smoke!, hade Party Extravaganza!! Vid fototillfället är det oklart hur många som befinner sig under däck.
+Barcelona World Race

Stundande upplaga av Barcelona World Race startar på nyårsafton, 31 december 2014, beräknad målgång i slutet av mars 2015. Racet är double-handed nonstop jorden runt. Start och mål i Barcelona, runda de tre stora kapen, håll Antarktis om styrbord. Deltagande båtar är IMOCA Open 60. Fotografiet visar en av de deltagande båtarna vilken vi mötte mellan Tarifa och Cabo Trafalgar. Vid fototillfället var vindhastigheten runt 12 m/s, på kryssen gjorde hon drygt 10 knop FÖG enligt AIS. Mums! I Södra Oceanens öppna vindar...ojojoj!!
+ Ma Luisa
En biminitopp ingår i överlevnadskitet (paradexempel på svengelska, eller hur?) på dessa breddgrader. Understundom nästan lika stor som fartyget.

+ Pangaea

Detta stolta segelfartyg frotteras sig gärna med bland annat isberg. När hon lade till i La Línea var det efter att ha korsat Atlanten, huvudsakligen i motvind. Läs mer på www.mikehorn.com. Enligt hemsidan kontrasterar Mike Horn mot devisen verka utan att synas.
Supervalårets utensilier för väljare i fjärran länder
Manuella inställningar, f/11, 1/250, ISO 100, stativ, självutlösare
Stämningen, ljuset, denna arla morgon kommer vi minnas för evigt
hhhhhhhh
Pangaea, La Línea de la Conceptíon
Jämför denna jordenruntracer med båten nedanför...
...en annan sorts båtliv än på på fotot ovanför
Spansk familjesamvaro i ett nötskal
Augusti fortsätter på ny sida ....