Reseberättelser

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011
Augusti 2015


Vad säger SMHI?

Nyligen har vi haft besök ombord, nattgäster, Peter & Annika från Småland.
Vädret här är som det är, trettio grader. Det vill säga efter siestan hetta. Våra vänner hävdar med emfas att denna sommar är det likadant i Sverige. Fjorton grader ena dagen, sexton nästa, 14 + 16 = 30 grader. Same, same.
Seglarkamrater, fn i Värmland, hävdar att det behövs en långhelg, 11 + 9 + 10 = 30 grader.

Holy guacamole!! Har de rätt? Kan man räkna så här? Vad säger SMHI???
Skrytprylar

Motorbåtarnas ultimata statussymbol lär vara att ha en alldeles egen helikopterplatta. För segelbåtar är det en lampa. En röd. I masttoppen, det vill säga när masten är så hög att den måste utrustas med varningsljus för flyget. Vår båtgranne på bilden här om styrbord har dessutom två, en per mast. Pyser man då över av stolthet?

Lägg markören på bilden så får du se den vackra båten, Spirit of the C´s med hemmahamn i Port Maria på Jamaica.


Lappkast

När vi helt nyligen gjorde en nattsegling över viken, Golfo de Cadiz, gjorde vi alla tre en chockerande upptäckt. Kylan. Kylan med stort K. Vi båda tvåbenta iklädde oss fleece och stövlar, kompletterat med en pläd under vakten i skydd bakom vindrutorna. Senast vi klädde oss på detta vis var 2012 på Biscayabukten. Vår fyrbenta lilla valp var ju så att säga redan klädd i sin päls, hennes flytväst gav ytterligare skydd.
Här på Algarve har vi tagit fram våra duntäcken. Och använder dem. I augusti.

I Camaret sur Mer, helt nära Brest, ligger Janne, vän sedan gymnasieåren i Höglandsskolan, och väntar på tjänligt väder för att segla över Biscaya. Han har stönat en del över kyla och motvind ända sedan avgången från Stockholm. När jag berättar ovanstående för honom har han blott en önskan - måtte det inte snöa i Västindien  när vi kommer dit. Rimlig önskan. Men vem vet?

xxxx

Trettio grader. På en gång
Råkall, drypande dimma vid dagens slut
Födelsedagsblommor ombord den 19:e augusti
Deplacementbåt? Nähä...inte det inte. Tvärtom
Käcka sjömän på portugisiskt skolfartyg