Reseberättelser

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011
Augusti 2017


Friesland (Fryslan)


Nu bidar vi tiden ombord på vårat skepp i Leeuwarden ( Ljouwert), den nederländska provinsen Frieslands huvudstad. Teknikerna arbetar i smått och stort med olika tekniska spörsmål.

Själva ägnar vi bland annat tiden åt att steg för steg lära oss den nya båten. Allt i från gazillions av kranar och filter i maskinrummet till elektroniken vid rorsmansplatserna.
Numera är det ju kanske inte riktigt en knapp / reglage per funktion utan det skall touchas fram och tillbaka genom oräknerliga menyer.
På Simradskärmen hittade vi bland annat en kundvagn (sic)...Kan man numera beställa varor ( en matkasse?) samtidigt som radarekona kommer in? Hmm...vidare utredning följer.


Bemärkelsedag

Estrellas matte har just fyllt jämnt.

Med Bess Safari seglade vi söderut via kanalerna Laangdel, Lange Mear och Prinses Margriet Kanaal till den lilla, pittoreska staden  Grou (Grouw). Vid restaurang Oostergoos (www.oostergoo.nl) brygga hade vi bokat plats.

Jubilaren, Estrella och hennes husse åt födelsedagsfrukost på restaurangen. De hade arrangerat så fint med bland annat levande ljus i kandelaber, blommor och linneduk.
Efter en fin dag i trevliga Grou fick vi även middag på samma ställe. Flertalet middagsgäster var rejält uppsluppna då staden Grou dagen till ära hade vunnit en seglingstävling med traditionella holländska segelbåtar. Kul!


Visit

I slutet av månaden fick vi besök av svenska seglarvänner. De har efter flera år med sin välbyggda Malö sadlat om till motorbåt. Denna sommar har det gått från Stockholm, via Nord - Ostsee Kanal till Brygge i Belgien där deras båt övervintrar. Kommande sommar vidare sydvart med Medelhavet som mål.


Sneek (Snits)


Den sista helgen i augusti månad seglade vi till Sneek, en stad i Friesland med drygt trettiotusen invånare. Vi gick dit via charmiga byn Wergea (Warga) och staden Grou (Grouw).

Som sagt, under en weekend. Dessutom för många semesterfirare de sista dagarna av ledigheten. För säkerhets skull en hel del sol.
Med andra ord knappast öde på vattnet. Var och en som förfogade över något flytande var ute. Madre Mia!
På de större breda vattenvägarna, exemplelvis Prinses Margriet Kanaal, var Bess Safaris rorgängares koncentration att likna vid bilkörning i etthundratjugo på autobahn. På de mindre smala kanalerna och inne i Sneek - tvåhundratjugo på samma autobahn.

På tillbakavägen till Leeuwarden gick vi Wartenster Wiid genom den lilla och måleriska byn Warten (Wartena). Smalt, två broar tätt efter varandra, den ena passagen 8,0 meter bred, den andra 7,4, vi är 4,4 meter breda. Allt gick alldeles utmärkt, men att sitta och nicka till när man lotsar fram Bess Safaris 23 ton med dessa marginaler står inte överst på dagordningen.

xxx


Bess Safari, Grou
Födelsedagsfrukost, Estrellas matte fyller jämnt
Måleriska Grou
Bess Safari i nattlig vila, Sneek
Bron är visserligen öppningsbar men alternativt kan man huka sig, Sneek
Waterpoort, Sneek