Reseberättelser

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011
Februari 2014


Bland gamar, bergsklättrare och en bedagad skönhet

Synopsis av en dag tillsammans med våra vänner Peter och Annika.

I Andalucien, några mil norr om Mijas eller om man så vill väster om Antequera, ligger Garganta del Chorro. Det är en fantastisk klyfta i kalkstenberget där floden Guadalhorce stilla flyter fram. Den gapar etthundraåttio meter hög, ställvis endast tio meter bred.
Camino del Rey, Kungens Väg, är en gångstig som dödsföraktande klamrar sig fast vid bergssidan och sedermera via en skranglig gångbro, utmärkt för alla som suktar efter en nära-döden-kick, korsar klyftan. Den invigdes 1921 av kung Alfonso XIII. Nu skall den moderniseras, klart 2015, för att ge plats även åt icke Sir-Edmund-Hillary-Wannabees.
Runt de vackra bergstopparna kretsar gamar. Storslaget!

Längs den vackra, slingrande bergsvägen fortsätter vi färden till byn Carratraca. Den har en källa med sulfathaligt vatten vars läkande kraft upptäcktes redan av romarna. Under 1800-talet och början av 1900-talet lockade dessa helande krafter till sig Europas kungliga, arstokratin och societeten. Alexandre Dumas, Lord Byron, kejsarinnan Eugénie av Frankrike var några av byns besökare.
I dag råder en ödslig stämning i Carratraca, bland sedan länge stängda casinon, Hostal el Pincipe där många sjuka berömdheter bodde och fortfarande öppna men inte så välbesökta utomhusbad.