Reseberättelser

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011
Juni 2016


Bemärkelsedag

I början av juni fyllde någon ombord jämnt. Traditionsenlig uppvaktning på kojen med sång, presenter, frukost med tårta och blommor! De fantastiska blommorna finns avfotograferade, styrbord om denna text - vackra är bara förnamnet! Födelsedagsmiddag hos www.artistasrestaurant.com  i Lagos. Artistas, en av våra favoriter, bjuder inte bara på vällagad mat och trivsam lokal / personal utan välkomnar dessutom vår lilla vovve. Jubilaren tackar för en riktigt fin dag med de sina!


Skatteindrivning ad modum Portugal

När man seglar i portugisiska vatten måste fyrskatt erläggas. Punkt.
Denna skatt betalas för kusten mellan gränsen till Spanien i norr ner till Lissabon eller för sträckan mellan Lissabon och gränsen till Spanien i söder.
Praktiskt går det till på så vis att med portföljen fylld av skeppets dokument samt skepparens pass beger kaptenen sig till därför avsett kontor. På kontoret väntar en trevlig flicka bakom disken, hon begär in dokument efter dokument, kopierar, stämplar, skriver, arkiverar, grejar och donar. Efter en tredjedels timme är proceduren utförd enligt konstens alla regler, dokumentet om erlagd fyrskatt för de närmsta sex månaderna presenteras, tillika fakturan. Två (2) euro. Två.

Tjugo minuters arbete, teoretiskt tre indrivna fyrskatter per arbetad timme, i praktiken färre. Den trevliga flickan har förmodligen inte en hög lön, men dock en lön. Det moderna kontoret är inte kostnadsbefriat.

Blev det någon cent över till fyrarna?

PS När man nästa gång återkommer, till samma kontor, för att betala skatten finns man redan i rullorna? Nej - vi startar på ruta ett...DS


Delfiner

Delfiner är inte lättfotograferade. Fotot här till höger är inget att vara stolt över, men den här gången blev det inte bättre än så. Men upplevelsen IRL när de simmade, dök och hoppade framför, under och bredvid oss...!


Watermaker

Efter en och en halv vecka på svaj är det dags att fylla vattentankarna med nytt superrent vatten. Vi gör det till havs när vi seglar vidare till nästa ankarplats, med 225 liter producerade per timme tar det inte så lång tid.
För nördar kan det vara intressant att veta att sedan tidig vår 2012, det vill säga när vi lämnade Biskopsudden på Djurgården, har den aldrig varit avstängd. Den har varit på 24/7 under alla dessa år, backspolat var fjärde dag, så duktig.


Splitsa multiplait med Pille

Alla skepparens barndomskamrater från uppväxten i Bromma - Nockeby/Höglandet/Äppelviken/Smedslätten/ Ålsten/Stora Mossen - känner Pille (Sven-Erik Andersson). I varje fall alla som var med i sjöscoutkåren Drakarna, och det var alla. Förutom att vara en av våra seniorledare var Pille Repmakar´n professionell inom området sjömaning med under många år egen riggverkstad i Råseglarhuset på Skeppsholmen.

Nu skulle ett halvt dussin nya förtöjningslinor färdigställas, sex ögon att splitsa på multiplaitlinor, åtta kardeler.
Även om skribenten som barn i nämnda sjöscoutkår tog Knopmärket, ingick inte splitsning av multiplait.  Vad göra? Man tar fram Pilles instruktioner ur hans bok Knop, stek & splits. Kapitlet om denna typ av splits inleds med orden att nu börjar den verkliga fribrottningen, splitsa multiplait är som att slåss med en bläckfisk. Jaha.

Det blev sex splitsar, tror att de flesta insticken kom rätt, hoppas Pille är stolt i sin himmel.


Full fart över Golfo de Cádiz

Vi hade sjuttiofem sjömil framför oss över Cádiz-bukten. Lättade ankare i det allra första gryningsljust dvs 0630 CET. Ut genom strömvirvlarna i inloppet, dussintals små öppna fiskebåtar ankrade (fiskar trivs i stark ström?). Soluppgången till havs för motor i den lätta vinden, soluppgångar är - fantastiska. Efter ett tag får vi vind, från sextio graders sann vinkel, 4-6 m/s, 7-8 knop, en topp på 8,8. Sol, varmt. Segling cosyfied. Segling de Luxe.


Garanterat mosquito-fritt i sittbrunnen

Vi ligger i vår favorithamn på kuststräckan Gibraltar - Portugal, Rota. Sjöväderprognoserna säger hård ostlig vind i Gibraltarsund, endast några tiotal sjömil söderut, men labra brisar hos oss. Så är det ofta - stor skillnad trots det korta avståndet.
På kvällen tilltar vinden, styv kuling, kuling, hård kuling. Vid halv tvåtiden på natten stadigt 20 m/s, toppar med by om 25 m/s. Prognoser är just prognoser. Hoppas att seglare som räknat med lugnt väder hunnit söka skydd.
Originell byst, Rota
Liten gosse poserar på kyrktrappan, Rota