Reseberättelser

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011
Mars

I slutet av februari och början av mars "vårrustar" vi Bess Safari Too par excellence. Eller annorlunda uttryckt, under en strålande sol och ett överflöd av plusgrader pysslar vi gradvis om klenoden. En sväng ut på Atlanten för att prova några system, tandborste (mjuk) och såpa för exteriör dekontaminering. Tröstande samtal med svenska seglare (egna båten på land 4000 km norröver).
Grundlig provkörning av RIBens  motor genom att ta en tur upp för floden där hamnen är lokaliserad. Riberira de Bensafrim är farbar runt högvatten, bjuder på ett rikt fågelliv och är enligt uppgift utrustad med reptiler. De senare såg undertecknad dock inte till...
Som du, kära hemsideläsare, anar är vår tillvaro för närvarande inte präglad av Wild Horses, utan snarare av en Comfort Zone.

Utanför den lilla, alldagliga staden Almancil ligger kyrkan Igreja Matriz de São Lourenco. Den helige Laurentius besvarade traktens innvånares böner om vatten. Som tack lät de bekosta kyrkobygget. Exteriört väcker den knappast någon nämvärd uppmärksamhet, men interiört är kyrkan inget annat än ett mästerverk i azulejoutsmyckning. Det innebär att väggarna, kupolen mm är täckta av kakel i vitt och blått. På väggarna skildras olika episoder ur Laurentius liv. Resultatet tog andan ur oss och lär dessutom vara unikt.
Man tror att kaklet tillverkades av hantverkare i Lissabon. De sista plattorna lades 1730. Under den stora jordbävningen 1755 lossnade endast fem kakelplattor, kvalitetsmedvetna kakelläggare!

I mitten av mars bilar vi norrut genom ett delvis vintrigt Europa. Nyhetssändningarna rapporterar om mängder av snö som bland annat stängt Frankfurts flygplats. Via en övernattning på fantastisk Parador i Tortosa vid Ebroflodens strand, snöbyar mellan Lyon och Mulhouse strävar vi mot Sverige. Själva får vi inte en enda meter hal väg, men i Tyskland får vi prognoser om nästa snöoväder i antågande,  vilket några dagar senare ger klass 2 varning för bland annat delar av Skåne. Tydligen kan man ta till vara väderfönster inte bara till sjöss, utan även till lands!

Stora delar av tiden i Sverige använder vi till att träffa vänner. På uppresan genom landet möter vi Peter och Annika i Småland, påskhelgen på Koster hos Henka och Lena. Ett flertal middagar, mottagningar och möten i Stockholm, ingen nämnd, ingen glömd, men tyvärr hann vi med långt ifrån alla vi ville krama om!







Ribeira de Bensafim, floden som rinner ut i Lagos.
Igreja Matriz de Sao Lourenco, fantastiskt vackert kaklad interiör i kyrka från 1700-talet.
xxxx
Ljusspel över Tortosa vid Ebrofloden
Frukost på Parador de Tortosa Castillo de la Zuda, den bästa i vårt mannaminne
Hotel Lés Mejonnes nära Montelimar
Vackert vindpinat, Sydkoster
Sjöbodar, Sydkoster
Bonsaiträd, Nordkoster
nnnnnn