Reseberättelser

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011
Caminito del Rey mark 2
Caminito del Rey mark 1
Caminito del Rey mark 1
La Tonnellerie Hotel
La Tonnellerie
Castillo del Buen Amor, hit vill vi återkomma!
Castilo del Buen Amor, taket i baren
November 2015www.caminitodelrey.info


Några mil nordväst om Málaga ligger El Chorro med Caminito del Rey, kungens lilla väg.
Caminito del Rey, eller Camino del Rey, är en gångväg som sträcker sig längs i stort sett vertikala bergssidor. Den byggdes mellan 1901 och 1905 för att ge arbetarna vid den hydroelektriska kraftstationen en transportväg. Kung Alfonso XIII anträdde vägen 1921, därav namnet. Bredden är en meter, den går etthundra meter över floden Guadalhorce.

Med åren förföll Caminito del Rey. Rejält förfall. På YouTube finns skräckinjagande filmer av vägen tagna av dödsföraktande klättrare, som gjort för mardrömmar. Efter ett antal dödsolyckor stängdes den av de spanska myndigheterna, vilket inte hindrade några äventyrslystna själar att prova lyckan(sic!). Naturligtvis flera dödsstörtningar, den sista enligt uppgift 2013.

Efter en omfattande rehabilitering öppnades Caminito del Rey åter i mars 2015.


Roadtrip med nordlig kurs


Under några dagar i november bilade vi från båten i Lagos till Stockholm.
Första natthamn på ett slott med anor från 1100-talet helt nära Salamanca, Castilo d Buen Amor, www.buenamor.net. En ocean av atmosfär, lugnt lantligt läge, fantastisk middag rekommenderad inte bara av oss utan även Guide Michelin.  Hit återvänder vi mer än gärna! Värt att nämna är landskapet söder om Salamanca, underbart vackert!

Efter färd genom bergen i norra Spanien tar vi in på Hitza-Hitz (vi är inte ansvariga för namnvalet!) www.hitza-hitz.fr ett stycke söder om Biarritz. Litet och mycket personligt. Ytterligare en fantastisk middag, nu på närbelägna La Ferme Ostalpia, www.ostalpia.fr.

Genom ett dimmigt franskt landskap färdas vi, lägger till inte långt från Orleans, vid La Tonnellerie Hotel, inrymt i byggnader som tidigare användes för tunnbinderi. Kilovis med charm, www.latonnelleriehotel.com

Fredagen den trettonde november passerar vi Paris timmarna innan terroristdådet. Belgien bjöd på rikligt med nederbörd i smält form, hotel Friends www.hotelfriends.de i Köln på fräscha rum och kvinnlig lägervakt i receptionen. Vilken dag!

"Ner genom ett regnigt Europa" sjunger Thomas Ledin, kort sammanfattning av vår dag. Fast vi bilade ju upp. I trevliga Heiligenhafen på tyska östersjökusten bor vi på www.hafenhotel-meereszeiten.de. Invigt tidigare i år, utmärkt fina och välplanerade rum, tysk grundlighet för att nu ta till en schablon ( som en motsats har vi exempelvis haft garderoben placerad innanför duschen. i Frasseland - helt enligt den stereotypen!). Fantastisk personal, från våra tvenne balkonger vy över bland annat fiskehamnen, toppen!

I Helsingör körde vi på rött i tullen, med lilla Estrella ombord ska man göra det. Fruktlösa försök från vår sida att få uppmärksamhet, tullarna hade förmodligen fullt upp med höstens stora ämne.xxxx