Reseberättelser

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011
September 2016Skogsbrand - återigen

I början av september såg vi från vår ankarplats två kraftfulla rökpelare i norr, norr om Portimão på Algarve. Skogsbrand, dessvärre. Under eftermiddagen syntes från vår position endast en stor mängd rök som bildade ett lock över nejden, mot kvällen lågor, under natten ett större område med lågor, på morgonen åter bara rök, nu i mindre omfattning.

Fotografiet av branden här till höger har en tekniskt bedrövlig kvalitet. För att nu uttrycka sig milt. Några data som förklarar ( ligger på defensiven - måste försvara mig) saken.
Bilden togs femtio minuter efter solnedgången, det blir mörkt fort på dessa breddgrader, det vill säga under dåliga ljusförhållanden. Kamerans position var ombord på båten, det vill säga det gungade, det vill säga inte aktuellt med stativ. Brännvidd 300 mm, f/5,6, 1/60 s, ISO 12800. Dessa data säger en hel del.


Askmoln

En morgon ett par dagar efter skogsbranden vaknar vi till brandlukt. Båten är täckt av aska och sot, på samma vis som i början av september 2012, även då i Portugal men i Nazaré på västkusten.
Under dagen var himmelen mörk av aska, såg ut på motsvarande vis som om ett rejält regnväder var i antågande, vilket säkert hade glatt brandmännen.
Se vidare hemsidan under september 2012.


Spatsertur

Här om styrbord syns Estrella och hennes matte på en konstnärligt behandlad spatsertur i kvällsljus.
Skogsbrand i bergen, norr om Portimão
Moln av aska.