Reseberättelser

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011
September 20176 - 4 - 2 - båt

Sedan en tid har vi nya väldigt trevliga båtgrannar, ett par med hemmahamn i Saint Petersburg, Florida.
Av dem har vi lärt oss att de har en 6 - 4 - 2 - båt. Lagom för sex personer på cocktail, fyra på middag och för två att bo på.
De seglar en Nordhavn 57 (18 meter).

Innebär det att vi med vårt microskepp Selene 42 har en 3 - 2 - 1 - båt? ( Fast vi är ju tre som bor ombord. Oj vad det här blev konstigt...??)


Skeppsmätning

Som ett av flera led för att få vårt stolta skepp infört i skeppsregistret har vi nu fått henne skeppsmätt.

Skeppsmätning. Konkret innebar det att Sveriges trevliga honorärkonsul i närbelägna Groningen under gemytliga former (inklusive kaffe med kaka) avlade visit ombord.
Bess Safaris CIN-nummer (skrovnummer) och huvudmaskinens serienummer kontrollerades varefter ett dokument på därför avsedd blankett, inklusive konsulatets stämpel, upprättades för vidare befordran till Transportstyrelsen.

(Skeppsmätning - det var naturligtvis inte så att du, kära läsare, för din inre syn såg en farbror med måttband...?? Nej nej, tänkte väl det)


Höstsol och morgondimma

I samband med höstdagjämningen seglade vi ut på en långweekend, Bess Safaris kölvatten sträckte sig sydvart. Fortfarande lite kul att passera akvedukten Langdeel i Leeuwardens södra utkant, över den brusande motorvägen. Tanken var att gå på en smal, slingrig och pittoresk kanal via byn Wergea till den lilla staden Grou för att nå dagens destination, Lemmer.  Vid Wergea ligger bron Palma (ja - den heter så, nej - inga kända kopplingar till Mallorca), dessvärre för dagen med funktionsvariation.  Kontrakurs, får gå breda och effektiva Prinses Margriet Kanaal.

Lemmer visade sig vara en trevlig stad, i centrala delen av hamnen pågick ett evenemang med vintage sjöräddningsbåtar.

Slussade ut i IJsselmeer (jodå - de två första bokstäverna ska vara versaler), den 1100 kvadratkilometer stora insjön norr om Amsterdam som är skild från Nordsjön av en byggd vall. Sjön är såpass stor att till viss del har man fri horisont, märk då väl att Holland inte har bergskedjor som signum.

Stavoren är ett centrum för båtsport, där slussade vi åter in i kanalsystemet.

För att få se en ny kanal hoppades vi kunna gå på en mindre dito. Då en av broarna på sjökortet hade oklar bredd konsulterades en brovakt. Det visade sig att brons bredd var 4,7 meter, Bess Safaris är 4,42, det skulle inte bereda några som helst problem fick jag berättat, "fast det hänger ju förstås på din nautiska kompetens".
Jaha - då fick man veta det. För det kan ju inte vara gott omdömme som gjorde att Bess Safari tog en annan väg?Lemmer, förtöjning i den centrala delen
Rofyllt aftonljus, Buitenhaven vid Lemstersluis (slussen) i Lemmer
Fridfull höstmorgon. Koopmansgracht, Sneek
Höstsol, Waterpoortsgracht i Sneek
Finns det några löv kvar på trädet i morgon? Looxmagracht, Sneek
Vindmöllor i vila, IJsselmeer