Juli 2014
Tarifa
För windsurfare och kitesurfare är Tarifa Europas metropol. Kors-i-all -sin-dar vilka uppvisningar de är kapabla till, och vilket fyrverkeri av färger!!
Cabo de Trafalgar
Ett stycke nordväst om Tarifa ligger en av världens mest kända uddar, Cabo de Trafalgar.
Utanför Trafalgar ägde 1805 ett historiskt sjöslag rum. Spanien, som då var i allians med Frankrike, led ett svårt nederlag mot den brittiske amiralen lord Nelson. Tusentals människor dog. Under fliken Bilder 2014 finns en schematisk beskrivning av slaget.
Tanger, Marocko
Tanger är en urgammal stad som grundades av berberna före 1000 f Kristus. De flesta, möjligen svenskar och norrmän undantagna, verkar ha härskat och slagits i Tanger.
Mellan 1932 och 1956 var Tanger en frihamn som kontrollerades av ett flertal olika länder. Därefter införlivades staden med Marocko. Under perioden som frihamn erhöll Tanger a stamp of approval som julafton för smugglare. Utraderad är stämpeln knappast.
Under denna epok utgjorde bland annat Barbara Hutton, Henri Matisse, Orson Welles och Jack Kerouac kända inslag.
Marocko är, som bekant, ett muslimskt arabiskt land. Under den arabiska våren föddes 20:e februari rörelsen, vilken under 2011-12 skakade landet.
Vad vi förstått är korruption en väl integrerad del av samhället.
Amerikanska seglar vänner vilka helt nyligen seglade till Marocko berättade att vad det gäller kontakter med tulltjänstemännen, vilka bland annat skall stävja smuggling av alkohol och tobak, är det en god idé att vara förbered med ett bribe-kit bestående av, gissa vad, sprit och cigaretter...
.
Det stora marknadsområdet Medina i den gamla delen av staden är ett osannolikt myller av trånga gränder med någon form av verksamhet. Hantverkare och affärer, ofta inrymt på några enstaka kvadratmeter. Många gånger ett fantastiskt fyrverkeri av färger och spännande dofter. Inte sällan är man omringad av oräknerliga försäljare som med med eller mindre sofistikerade metoder gör allt för att sälja sina varor - "special price", har någon hört det tidigare? När samma försäljare återkommer för tionde gången, trots upprepade nej, så...ja... vad skall man säga?
Vi är mycket nöjda med att ha besökt Tanger, kontrast är bara förnamnet, spännande. Dock tror vi att en och annan kan tycka att once-is-enough.
För flera av oss västerlänningar blir nog besöket en påtaglig kulturchock.
Sevilla 2.0
Fjolårets besök i Sevilla gav mersmak, se fliken reseberättelser juni 2013, denna gång koncentrerade vi oss på Parque María Luisa och Metropol Parasol.
Parque María Luisa
Parken ligger centralt, är stadens främsta gröna lunga. Fontäner, blomsterträdgårdar och vackra historiska byggnader, underbart fint.
Flera av de magnifika byggnaderna uppfördes för den ibero-amerikanska utställningen 1929. Dessa specialbyggnader används numera som museer, ambassader, kulturinstitut etc.
Extravaganta Hotell Alfonso XIII, där vill vi bo, och Plaza de España är det mest framstående byggnadsverken.
I grannskapet ligger den kungliga tobaksfabriken, med vilken operahjältinnan Carmen för alltid är förknippad då hon arbetade där.
Metropol Parasol
Vid Plaza de la Encarnación i Sevillas gamla kvarter är Metropol Parasol beläget. Utformningen är i form av sex parasoller med utseende av ultrastora svampar. Måtten är 150x70 meter, höjd i genomsnitt 26 meter. Byggnaden innehåller fyra nivåer med bl a museum och restaurang. Från översta etaget har man en av Sevillas bästa utsiktsplatser.
Metropol Parasol är byggd i importerad finsk björk och sägs vara världens största träbyggnad. Arkitekt är tysken Jürgen Mayer-Hermann, invigdes 2011.
Mon dieu! Eller rättare sagt Madre Mia! Vilken upplevelse, bland de mest spektakulära vi sett! Ett besök rekommenderas.
Fiestas de la Velada, La Línea de la Conceptíon
Alla ni, kära hemsideläsare, som följde oss under fjolårets sommar registrerade snabbt att i Spanien utgör fiesta (fest, helgdag) och feria (mässa, marknad) två viktiga inslag i tillvaron. Tursamt nog är Martin Luther lyckligt ovetande om detta?
Nu var det åter dags - Fiestas de la Velada! I dagarna tio (10)!!
La Linéa är knappast en märkvärdig stad. Som en fingervisning om detta kan nämnas att i vår spanska guidebok listas i vart fall någon sevärdhet i nästan varje stad. Åtminstonde någon fin liten kyrka, slott, ruin eller så. La Línea är listad, men sevärdheter, nope. Men fester har man, det är ju Spanien!
Vi slås fortfarande av hur många som är finklädda i traditionell klädsel, naturligtvis inte alla, men som sagt med svenskt mått mätt ett stort antal. Huvudsakligen gäller det damer i alla åldrar, och då menar vi alla åldrar. Från små töser till äldre kvinnor - elegant och festligt.
En annan detalj som svenska myndigheter kanske skulle reagerat över är klockslagen. Officellt börjar man klockan nio på kvällen, vi gick tillbaka till båten runt midnatt, då hade festen bara börjat. Kom då ihåg att även spädbarn och småbarn är med tillsammans med mor, far och kanske några äldre släktingar. Det är fest inte bara för tjugoåringar utan för hela familjen.