Juli 2018
Svartisen - trehundrasjuttio kvadratkilometer glaciär
I ett väder som kunde konkurera med Medelhavet går vi från Lovund in i Holandsfjorden till Engen vid glaciären Svartisen.
Den uppmärksamma läsaren har nu förundrats över våra kringelikrokar längs Helgelandskusten, exempelvis Innebär Lovund - Svartisen att vi åter gått norrut. Orsaken är att vi ville koordinera glaciären med fint väder, i år en delikat uppgift.
Seglatsen in till glaciären gick som sagt i fantastiskt väder, kvällen där likaså, påföljande dag hade regnet och rusket återvänt. Vi tackar yr.no för deras goda prognoser som gjorde det möjligt att samordna detta besök med vädret.
När vi jämför våra fotografier från 2011, då vi besökte Svartisen med vår Najad 511 Bess Safari Too, med årets diton ser vi hur isen krympt.
Hurtigruten - Baggensstäket nästa?
Vi ligger förtöjda i Selsöyvik på position 66 34,5 N 12 58,5 E. Farleden utanför är smal, inte på något vis ett problem för oss med fritidsbåt av någorlunda normal storlek, ta gärna en titt på exempelvis google maps.
Döm om vår förvåning när ett av Hurtigrutens fartyg hux flux tornar upp sig i fjorton knop...ehhh...??!! Vi drömde inte - se vårt fotografi. Känner sedan tidigare till att de går in i trånga Trollfjorden och vänder på en femöring, att de tar leden genom Brönnöysund - inte utanför, och nu förbi Selsöyvik.
Baggensstäket nästa?
En märkesdag
Sedan vi embarkerade Bess Safari för fem månader sedan, 18 februari, har värmeanläggningen varit på non-stop. Tills nu, natten mellan 16 och 17 juli hade vi den avstängd, två rutor öppna hela natten, 22 grader i salongen på morgonen.
Vid samma tidpunkt har SMHI utfärdad klass 2 varning pga värme för östra Svealand, där vi befinner oss i trakten söder om Trondheim har vi utomhus hälften så många plusgrader.
Åter till verkligheten
Oj då. Kanske borde stycket ovan raderas? Faktum är att påföljande dag, 18 juli, är det åter dags. På med värmen. Dessutom åska med allt som hör till av nederbörd och vindbyar. Vi känner som hemma i vår natursköna tillvaro.
Hjörundfjorden
Hjörundfjorden har vid flera tillfällen av tidskriften National Geographic utnämnts till ett måste att besöka.
Den ligger strax söder om Ålesund, granne med mer namnkunniga Geirangerfjorden.
Naturligtvis gick vi dit, spektakulära bergstoppar på upp till 1717 meter, vattenfall, snö och en glaciärglimt.
Natthamn vid den lilla orten Öye i Norangsfjord, en utlöpare till Hjörund. Där ligger Hotell Union Öye, byggt 1891, i gästboken bland annat kung Oscar ll, kung Hakon, drottning Maud, drottning Wilhelmina, Roald Amundsen, Fridtjof Nansen, Henrik Ibsen, Edvard Grieg, ja - ni har fått poängen.
En norsk segelbåt briljerade med eleganta fendertskydd i design - lusekofta...dessutom för styrbord och baboard... se fotografiet nere i sydost
Långfärdens vardagsbestyr
Vi stävar vidare med sydlig kurs, natthamn i ett antal småhamnar och svajankrar i några fina vikar. Blir mer och mer övertygade om att vårt nya Spade ankare om förtiofem kilo är alldeles utmärkt.
Byter motorolja med båtens "halvautomatiska" oljebytarsystem - finns beskrivet under fliken Praktiska tips.
Två åskoväder inom loppet av tolv timmar, säsongens första för vår del.
Läser i SvD om torkan och skogsbränderna i Sverige, om Trump / NATO / UK / Putin.
Passerar Hustadvika och Statt i stiltje.
Längtar redan tillbaka till Nordland.
Vad innebär det att göra en långfärd? Efter åtskilliga möten och samtal med både de som seglar segelbåt och trawler framstår det som att alla är destinerade till alternativt redan har gått till Spetsbergen / Island / Grönland / Nordvästpassagen.
Med andra ord gör vi på Bess Safari kortfärder.
Värmebölja Deluxe ad modum Norge
I slutet av juli är den norska vädertjänstens prognos för Bergen upp till +34 grader. Vi befinner oss i skärgården mellan Bergen och Stavanger, under två dagar visar vår termometer 30 respektive 28 grader. Själva skämtar norrmännen med att man får resa till Spanien för att svalka sig - nåja. Därefter 18-20 grader - gott nog.