Juni 2018
Vestfjorden
Den första dagen i juni lämnar vi Bodö för att korsa Vestfjorden, fjorden mellan fastlandet och Lofoten. Förra gången, 2011, seglade vi i strålande sol och lätt bris, såg under överfarten fantastiska Lofotsryggen. Denna gång mulet, disigt, +7 grader och 3-10 m/s.
Natthamn i Reine på Moskenesöy, oerhört naturskönt, känt för sina fallvindar och extra låga temperatur. Här blir vi kvar några dagar bland annat beroende på ett annalkande oväder.
Vad det gäller yttertemperaturen om +7 kan det nämnas att samtidigt har delar av Sverige värmebölja, exempelvis uppåt 30 grader under Stockholm Marathon.
Nysnö, hagel, kuling, +4 grader
Här i Reine visar det sig med facit i handen att det annalkande ovädret innebar följande:
Lördagen den 2 juni +6 grader, frisk vind, duggregn i heldagsformat
Söndagen den 3 juni +5 grader, liten kuling varvat med styv kuling (hård kuling i närheten) med byar upp till 19 m/s, heldagsregn
Måndagen den 4 juni +4 grader, liten / styv kuling, nysnö på bergen som omger hamnen, ett stort antal hagelbyar varvat med snöblandat regn över oss
Tisdagen den 5 juni +5 grader, hagelbyar - ja, ni har fått bilden!
Lofoten - ett axplock
En av de öar vi seglade till för sju år sedan är Skrova. Nu återbesökte vi den och blev ännu mer förtjusta än förra gången. Det lilla ö-samhället har ca etthundraåttio fastboende, täta färjeturer till Svolvaer och fastlandet, affär och lågstadieskola.
Sedan senast har ett dussintal nya fina villor byggts. Speciellt en såg så trevlig ut, belägen på kajen med egen båtplats och garage, där fann Estrella en kompis i hanhunden Bamse, oj vad de rasade runt.
Den alldeles utmärkta restaurangen har en fin pontonbrygga där vi efter förfrågan fick ligga. Restaurangen sköttes för tredje året i rad av en litauisk flicka, av henne serverades vi en fin middag.
Gullvika på ön Store Molla är en annan gammal favorit, en ankarvik vi tidigare blivit överförtjusta i.
Fast faktum är att vi tvekade något innan vi bestämde oss för att gå dit. Orsaken var en av våra tidigare pärlor, en vik i sydvästra Norge, som vi hittade för många år sedan och som stod högt på agendan att återse 2011. När vi väl seglade in där fick vi en chock, de hade om inte planschaktats så förberets för byggnationer.
Ibland blir önskerepriser väldigt olyckliga.
Turligt nog var Gullvika sig likt - ett litet paradis.
Höststorm i juni
I mitten av juni är det varning för hård kuling, halv storm respektive full storm längs stora delar av den norska kusten, bland annat där vi befinner oss. De norska meteorologerna skriver på yr.no att ett sådant oväder är normalt under hösten men inte i juni.
För oss som sökt skydd i Bodö är kustväderprognosen syd till sydväst 20 m/s, ute på Vestfjorden (fjorden mellan fastlandet och Lofoten), det vill säga utanför oss, är prognosen halv storm i dess norra del, vindbyar om 35 m/s.
Natten mot fredagen 15 juni klockan 0200 registrerar fyren Kråkenäs 30,4 m/s, i medelvind.
Här i vår skyddande hamn har vårt eget vindinstrument visat 16 m/s, styv kuling, relativt sett en västanfläkt, knappt myggfritt på flying bridge.
För att balansera bilden av de meteorologiska omständigheterna ska nämnas att häromdagen fick vi en fantastiskt fin överfart av Vestfjorden från Lofoten till fastlandet. Lugnt och stilla, ingen sjö, en hel del sol.
När vi nått vår natthamn Kjerringöy stundade en kväll med strålande sol, inte ett moln i sikte och femton plusgrader - ett fint minne.
Helgelandskusten
Helgelandskusten är upptagen på UNESCOs världsarvslista. Dramatiskt, vackert.
Fuglöy, Krokholmen, Husöy i Traenaskärgården - kustpärla efter kustpärla.
Husöy är vi sedan tidigare förtjusta i. Längst ute i havsbandet, tjugo sjömil från fastlandskusten, västerut har vi Island nästa. Islands nordligaste udde ligger på samma breddgrad, det vill säga på norra polcirkeln. Här firar vi midsommar.
När vi seglade i Nordland för sju år sedan hade vi förvisso vår beskärda del av regn och blåsväder men i huvudsak måttlig vind och en hel del sol, skapligt väder.
Nu har vi regn med enstaka avbrott och liten, styv eller hård kuling som avlöser varandra. Gissa om vi är glimrande nöjda med vår varma, torra salong med trehundrasextio graders sikt och dito rorsmansplats. Behöver det nämnas att sedan vi lämnade vinteridet i Nederländerna har båtens värmeanläggning varit på non-stop?
Lovund - sol - vänner
Över Traenfjorden till Lovund i lugnt väder, strålande sol och över 10 grader! Vilken välkommen förändring!
Lovund är känt för sin koloni med lunnefågel. För vår del ser vi mycket fram mot att få återse våra vänner Atle och Kristina som med sin Nordhavn 57 redan ligger där. Deras hemmahamn är i Florida, i sinom tid ska de på egen köl återvända dit.
Kul att träffa andra människor med trawlers, den typ av motorbåt vi nu seglar. En hel del långfärder görs, allt ifrån jorden runt, Spetsbergen, Grönland eller nordnorge - vanliga seglingar för segelbåtar men även för trawlers.