April 2023
Söndagen den 2 april har vi fortfarande nattfrost men några plusgrader dagtid, kulingarna har lagt sig och solen strålar!
Farleden från varvet till Malö Strömmar, det vill säga sundet mellan Orust och Bokenäset, är runt tio sjömil lång. Under ungefär halva sträckan bröt vi is, uppskattningsvis en centimeter tjock. Till vår glädje och förvåning inga synliga skador på Bess Safaris nya bottenfärg.
Årets första hamn blir genomtrevliga Bohus Malmön, dessutom genomdränkt med sol. Senare kommer en ytterligare gästande båt in, lågsäsong.
Intressant med den andra gästbåten är att det är en Linssen det vill säga en stålmotorbåt byggd, naturligtvis, i Nederländerna. Eftersom vi under åren 2017 till 2022 med Bess Safari helt eller delvis seglat i nederländska vatten är vi väl bekanta med dessa båtar. Vi blir ombordbjudna på en drink och blir påminda om hur rymliga de är.
Vi lämnar fina Bohus Malmön, stävar norrut genom ett Bohuslän i flödande sol, lägger till i Hamburgsund där vi passar på att bunkra mat i den utmärkta ICA-affären påpassligt belägen direkt vid hamnen.
I farleden utanför Fjällbacka issörja. Siktar ett par tumlare strax syd Havstenssund
Strömstad under påskhelgen är en sällsam upplevelse. Sedan vi lämnade varvet på Orust har Bohuslän varit tomt. I Strömstad är den inre delen av hamnen överfull, många ligger i tredubbla led, den yttre delen där vi ligger är bara full. På alla dessa båtar vajar en (1) svensk flagg - vår egen - samtliga andra båtar kommer från vårat vänliga grannland i väster dit vi för övrigt är destinerade. Via hamnens webbkameror ser vi att på annandag påsk är både den yttre och inre delen, så när som på någon enstaka båt, tomma. Kort och intensivt!
Har ett långt samtal med hamnens trevliga hamnkapten som bor i Los Angeles, har ett hus i Strömstad och sommararbetar på hamnkontoret. Han bekräftar att Bess Safari är den enda svenska gästbåten.
Under skärtorsdagen cirkulerar en ändlös karavan med norskregistrerade raggarbilar vilka i visuell upplevelse, skrift och akustik utmärker sig. Enligt uppgift ett årligt återkommande evenemang.
Estrella besöker veterinären för att få en tablett som är nödvändig för att hon ska få komma in i Norge, allt går mycket smidigt.
Vädret under påskhelgen är rejält växlande. Ena dagen snöfall, andra dagen strålande sol. Vi får vår första frostfria natt sedan den femtonde mars.
Bess Safari korsar Oslofjordens mynning i lugnt väder. Vi går till trevliga Stavern. Vi förtöjer i skydd bakom en stenpir där vi räknar med skydd för den annalkande kulingen. Som granne har vi Stormbull RS 146 det vill säga en av norska sjöräddningssällskapets båtar.
Några kilometer norr om Stavern ligger småstaden Larvik som har två stora söner.
Den legendariska båtkonstruktören Colin Archer föddes och växte upp på släktgården vid Tollerodden i Larvik.
Staden är även upptäcktsresande Thor Heyerdahls hemstad. Han gjorde flera uppmärksammade färder, den kanske mest välkända var 1947 när han med balsaflotten Kon-Tiki seglade över Stilla havet.
Staverns hamn månar om sina gästbåtar. Trots att vi är den enda, eller en av två, gästbåtar är elen påsatt och fungerar utan avbrott, vattnet sätts på och nedkast för båtsopor öppnas.
Efter några bra men blåsiga och tidvis nederbördsrika dagar avgår vi med destination Arendal. Sträckningen från Jomfrulands sydspets till Lyngör är helt oskyddad, får gammal sjö från sidan vilket innebär att Bess Safari uppför sig som trawlers gör det vill säga rullar en del.
I Arendals sommartid minst sagt av liv sprudlande hamn är det nu helt stilla. En del öde vinterliggare men noll liv, hittar ett (1) fungerande eluttag, inget färskvatten eller sophämtning.
Får en underbart fantastisk vårdag när vi går från Arendal till Lillesand. Strålande sol, NE 2-6 m/s, tio plusgrader kombinerat med en vacker skärgård!
Lillesand är en av våra favorithamnar på kuststräckan Oslofjorden - Lindesnes. Hamnen är utmärkt med alla faciliteter väl fungerande redan nu i mitten av april. Den lilla byn full med vitmålade äldre trähus - en idyll! Bara namnet - Lillesand - är näpet, eller hur?
I hamnen gästbåtar från fyra nationer - Tyskland, Schweiz, Danmark och vi från Sverige.
Under gång till Mandal passerar vi ytterligare en gammal favorit - Ny Hellesund. Farleden genom det lilla samhället är trång och mycket, mycket pittoresk. Ankarviken söder om Olavsundet är väl skyddad och finfin. Under Skjernöybron, två knops motström i Mandals hamninlopp, lägger till som andra gästbåt. Den andra utsocknes båten är en Hallberg-Rassy 44 med hemmahamn Basel. Samtliga båtar under schweizisk flagg har hemmahamn Basel, inget val. Däremot får ägaren välja om hemmahamnen stavas på tyska, franska eller italienska. Skepparen är en gladlynt ensamseglare som ligger ute åtta månader per år, nu på väg till Shetland, Orkney och Caledoniakanalen. Han hoppades få med sig frugan till kanalfärden.
Ett av Norges "Kap Horn", Lindesnes, rundar vi i lätt vind och obetydlig sjögång.
Direkt öster om Lindesnes ligger Vågehamn dit man med stor försiktighet och tungan synnerligen rätt i munnen kan ta sig. Gott om stenar, järnstänger som vägleder, utkik i fören. Dit gick vi med Mistralen Black Bess för drygt fyrtio år sedan. Direkt söder om fyren i en skreva i klippan ligger en mycket enkel hamn vilken i hamnboken karaktäriseras som en godvädershamn. Där låg vi, även denna gång på åttiotalet, bra i en kuling.
Efter att ha dubblerat udden går vi, trots en viss omväg, genom Korshamn. I likhet med Ny Hellesund en trång farled som går genom ett bedövande vackert litet samhälle, Korshamn. Fortsätter till Farsund där vi förtöjer väl inför det blåsväder som är i antågande. Ensam gästbåt.
xxxx